Thursday, January 29, 2009

Famuzna famu

Počasi bo že dva meseca od znamenitega datuma, tridesetega novembra 2008, ki sem ga pričakoval skoraj eno leto. Dan za tem dnevom sem ga poskušal čim prej pozabiti in se premakniti korak naprej; upal sem, da le v pravo smer.
Hodiny, Děda in Autoportrét sicer niso pristali v rokah slavnih veleumov praške šole FAMU, a filmi tako ali tako niso enkratna roba, ki bi propadli čez noč. Pa tudi če ne pridejo na Češko tega oni sploh ne občutijo. Morda se jim posreči in preko kakšnega festivala pridejo še dlje kot le do Češke, morda pristanejo v rokah komisije na AGRFT in Naberšnika, ki je filme že pozitivno ocenil, morda na kakšni drugi šoli. Nikjer je zelo neverjetna možnost.
Sicer se človek po takšni ne-fer zavrnitvi počuti malce prebodenega, vendar saj imamo zato Njega, ki je naše večno upanje in nas nikoli ne zapusti, tudi na strmi in vijugasti poti kot je ta ne.
Zmagovalci letošnje odisejade s sprejemci na FAMU so že skoraj znani, ne-Čeha med njimi ne prepoznam. Češka ostaja češka, a Praga je zame še vedno Praga, mesto, kamor se bom vrnil z največjim veseljem in slom po lepoti starega mesta.

Nekaj primerov, kaj so moji "sotekmovalci" ustvarili na temo zarota. Dedek, moj film na to temo, žal še ni objavljen na svetovnem spletu, a to nekoč, kmalu tudi bo.

No comments: